Les mer om Salta
Salta den vakre
Salta by er provinshovedstaden, og med over en halv million innbyggere er den Argentinas åttende største. Byen har en spansk sjel som skiller den fra flertallet av de argentinske provinshovedstedene, og har sin særegne kultur både når det gjelder musikk, dans, folklore, kunst og mat. Staselige, hvitmalte koloniale herskapshus med røde tak ligger side ved side med moderne bygninger, og de trange gatene og sjarmerende plassene er fortsatt like ærverdige som de har vært gjennom århundrer. Her kan dere nyte en drink ved solnedgang i den vakre hovedgaten, og dere vil snart forstå hvorfor salteños er så stolte av byen sin, og hvorfor de kaller den Salta la Linda – «Salta den vakre». De omkringliggende åsene danner bakteppet for kolonitidens boliger og kirkebygg som omkranser de mer urbane områdene. Kirkene er ellers noen av de fineste eksemplene på den koloniale byggestilen. Få med dere blant annet San Francisco-kirken, som er et av byens mest imponerende byggverk med sin forseggjorte fasade i terrakotta, hvitt og gult, og sitt 52 meter høye klokketårn.
Vil dere utforske inkakulturen nærmere, er det mye å finne på byens museer, blant annet det kjente Museo de Arqueología de Alta Montaña de Salto. Her finnes blant annet samlinger av kunst- og håndverksprodukter fra Saltas høyfjellskulturer. Den største attraksjonen er imidlertid barna fra Llullaillaco, tre nesten perfekt bevarte kropper til inkabarn som ble ofret til gudene for fem hundre år siden.
Tar dere turen opp til San Bernardo Hill, 300 meter til værs, får dere en strålende utsikt over byen og fjellene rundt. På toppen er det også vakre parker med stier forbi kulper med små fossefall, og en bar. Når mørket har falt på har dere en slående panoramautsikt over byen. Det går kabelbane til toppen hvis dere ikke orker å gå de tusen trinnene opp.
Ta toget til skyene
Saltas største attraksjon er El Tren a las Nubes – «Toget til skyene». Beskrivelsen passer godt på denne ruten, som er en av Sør-Amerikas mest bemerkelsesverdige togturer. Toget går fra jernbanestasjonen i Salta, og har sin endestasjon ved La Polvorilla-viadukten i 4186 meters høyde, 217 kilometer fra Salta. Etter å ha kjørt over 29 broer, gjennom 21 tunneler, over 13 viadukter, gjennom hårnålssvinger, spiraler og kurver og hele tiden oppover, skjønner man hvorfor det tok 27 år å bygge denne konstruksjonen. De fargerike fjellene og de vekslende landskapene får turistene til å bykse fra den ene siden av togvognen til den andre; utsikten er overveldende, pass bare på å ha nok batteri i fotoapparatet! La Polvorilla-viadukten er for mange høydepunktet på turen, men er dere plaget av høydeskrekk, så ikke se ut her. Om bord er det spisevogn, oversettelsestjenester, og tilgang til legehjelp for passasjerer som får problemer med oksygentilførselen i den tynne luften i høyden. Hele turen varer i om lag seksten timer, fra sju om morgenen til nærmere midnatt. Ved de ulike stasjonene tilbyr lokale landsbyboere i pittoreske salgsboder sine håndverksarbeider og tekstiler som suvenirer fra reisen. Tjenestetilbudet om bord i toget omfatter foruten spisevognen både audio og video, så vel som tospråklige guider. Toget går normalt fra midten av mars til slutten av november grunnet regntiden.
Sjufarget fjell
Legendarisk er også Cerro de los Siete Colores – «Åsen med de sju farger» i den lille landsbyen Purmamarca. Postkort-idylliske Purmamarca sies for øvrig å være en av de mest pittoreske byene i Humahuaca-ravinen med sine mursteinshus, håndverksmarkedet og den lille 1700-tallskirken. Den eiendommelige åsen er dannet av sju forskjellige steinsorter fra forskjellige tidsepoker, hver med sin farge. Det hele er gjennom tidene presset sammen i et taggete «haitannmønster», et syn som virkelig kan ta pusten fra en. Den sjufargede åsen sies å være på sitt vakreste de første 45 minuttene etter solnedgang, og mange turister drar dit på dette tidspunktet. Salta er ellers en viktig destinasjon for sykling, rafting, fjellvandring og annen natursport. Byen har også en jevn strøm av gjennomreisende på vei til eller fra Bolivia.
Humahuaca-kløften
En utflukt hit, går gjennom landskaper dere vil huske resten av livet. Det er ingen tilfeldighet at Quebrada de Humahuaca ble oppført på UNESCO's verdensarvliste i 2003, i kategorien for kulturlandskap. Ti tusen år med menneskelig historie lever videre i denne spektakulære dalen på 155 kilometers lengde, som utgjør en gammel reiserute gjennom det ellers utilgjengelige Puna-landskapet i Andesfjellene. Inkaene brukte den som rute for sine erobringer; spanjolene som fulgte, var raske med å tilpasse grusveiene deres, og fortsatte å bruke de små landsbyene som faste stopp i erobringen av Alto Peru – det tidligere peruvianske høylandet vi i dag kjenner som Bolivia. Den som i dag reiser til Tumbaya, Purmamarca, Maimará, Tilcara og de andre typiske byene vil oppleve det som en reise i tid, flere tusenår tilbake.
I Tilcara ligger det arkeologiske museet «Pucará de Tilcara». På en åskam i den bratte fjellsiden har arkeologene avdekket en av de viktigste før-spanske bosetningene i Sørvest-Argentina, med spor etter mennesker fra mer enn 10 000 år tilbake. Det var i sin tid en hel landsby som på det meste rommet 2000 innbyggere, med boliger, verksteder, torg, gravsteder og steder for religiøse seremonier. I dag er noen av bygningene rekonstruert, og museet inneholder i dag ti rom med faste og temporære utstillinger.
I Uquía kan dere se San Francisco de Paula-kirken fra 1700-tallet, som ble erklært nasjonalhistorisk monument i 1941. Dette er en liten kirke, kjent for sine spesielle malerier av tungt bevæpnede engler – «Los ángeles arcabuceros». Historien forteller at kunstneren var ikke-kristen, han visste ikke hvordan engler skulle se ut, og spurte presten. Presten svarte at englene så ut som dem, altså spanjolene, og dermed ble englene malt som fryktinngytende soldater med gevær – og vinger.
Fra den lille byen Purmamarca kan dere studere den sjufargede åsen, og ved ankomsten til Humahuaca blir dere kjent med uavhengighetsmonumentet og kirken. Dere kan rusle langs de smale, brolagte gatene blant hus bygget av mudder og strå – et rotekte eksempel fra kolonitiden, da Humahuaca var et viktig handelssted langs ruten. På tilbaketuren til Salta blir det et stopp i San Salvador de Jujuy for sightseeing blant historiske monumenter.
Utflukt til Cafayate
Fra Salta by går denne turen gjennom Cerrillos, El Carril, Coronel Moldes, Ampascachi, Talampaya, Alemania og Quebrada del Río Las Conchas. Langs veien danner de fargerike åsene forskjellige figurer. Alle figurene er merket med oppslag. Blant dem finner vi La Garganta de Diablo (djevelens gap), El Anfiteatro (amfiteatret), El Sapo (frosken), El Fraile (tiggermunken), El Obelisco (obelisken) og Los Castillos (borgene) for å nevne noen. Dere ankommer Cafayate, en by i vinregionen Valles Calchaquíes, der dere kan besøke en vingård. Returen til Salta følger samme rute, og dere får mulighet til å se hvordan de fantastiske fargene i den samme kløften vi så om morgenen, ser ut i ettermiddagens milde lys.
Rundtur mellom høydene
Dette er en av de mest innholdsrike utfluktene til den nordvestlige delen av landet, med hele dagen fylt opp med opplevelser, natur, historie og landskap. Den dekker ruten parallelt med «Toget til skyene», langs veier som snor seg i sikksakk mellom åsene, slettene og himmelen. Turen går fra Salta by tidlig om morgenen, mot Campo Quijano og Quebrada del Toro. I byen Santa Rosa del Tastil, med historie tilbake til før inkariket, blir det et opphold for en kort arkeologisk avstikker, der guiden forklarer hvordan livet utviklet seg i disse landene før den spanske erobringen.
Ferden går videre til San Antonio de los Cobres, en gruvelandsby og stoppested for «Tren de la Nubes». Det er satt av tid for lunsj i denne byen. Om ettermiddagen fortsetter ekskursjonen mot Purmamarca og «Åsen med de sju farger»; på vei til denne fargerike lille byen går ferden gjennom Salinas Grandes, en enorm hvit saltørken som skinner under Puna-solen i en nærmest surrealistisk scene. Etterpå går ferden opp svingene til Cuesta del Lipán, eller døren til Andes, før dere ankommer Purmamarca. På veien tilbake blir det et besøk i byen San Salvador de Jujuy.